Humanlinks

Αγαπητοί φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε στο 2ο φεστιβάλ για την ψυχική υγεία που διοργανώνουν οι
Humanlinks με θέμα “Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία” το οποίο θα διαρκέσει όλον τον μήνα Σεπτέμβριο.

Έχοντας την εμπειρία και την σοφία του προηγούμενου έτους, οραματιστήκαμε και
σχεδιάσαμε για το 2019 ένα φεστιβάλ ιδιαίτερα καινοτόμο, ενδιαφέρον και δυναμικό, το οποίο ευελπιστούμε να δώσει μια ευρύτερη διάσταση στο ζήτημα της ψυχικής υγείας και να κινητοποιήσει τους Αθηναίους πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα. Φιλοδοξούμε επίσης, να θεσπιστεί ο Σεπτέμβρης, σε σταθερή βάση ως ένας μήνας αφιερωμένος στην ψυχική υγεία όπου καθ’ όλη την διάρκειά του θα οργανώνονται συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, δημιουργική απασχόληση παιδιών και ότι άλλο πιστεύουμε ότι θα
έφερε όφελος.

Το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ είναι η αυτοβοήθεια στην ψυχική υγεία, ως μια σύγχρονη μέθοδος υποστήριξης και διαχείρισης ψυχικών διαταραχών, πρόληψης, κοινωνικής εκπαίδευσης και αποστιγματισμού. Στο πλαίσιο αυτό το Πρόγραμμα δομήθηκε έτσι ώστε να προσεγγιστεί αυτό το ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα με ακρίβεια, εμπεριστατωμένα και πλούσιο από εμπειρίες. Ως βασικό κίνητρο επιλογής αποτέλεσε η επιθυμία μας να μοιραστούμε την εμπειρία μας, τα καλά αποτελέσματα και το όφελος που λάβαμε οι ίδιοι καθώς η φιλοσοφία μας και ο τρόπος προσέγγισης και λειτουργίας μας βασίζεται πάνω σε αυτή την μέθοδο υποστήριξης.

Για εμάς, αυτοβοήθεια δεν σημαίνει να αποκοπούμε και να διακόψουμε οποιαδήποτε κλινική ή άλλου τύπου επαγγελματική υποστήριξη όταν αυτή είναι απαραίτητη στην διαχείριση των συμπτωμάτων της διαταραχής από την οποία πάσχουμε. Αυτοβοήθεια για εμάς σημαίνει διακριτοί ρόλοι και καλή σχέση με τους γιατρούς μας και τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όποτε τις χρειαζόμαστε για την υποστήριξή μας. Να καλλιεργούμε εντός μας το δικαίωμα για καλή ενημέρωση και να έχουμε λόγο γύρω από τους τρόπους θεραπείας που μας προτείνονται, έχοντας κάθε επιλογή για την διαχείρισή τους. Σημαίνει επίσης την “αποκλινικοποιήση” των προσωπικοτήτων μας, οι οποίες κοινωνικά έχουν ταυτιστεί με τις διαταραχές μας και τα συμπτώματά τους συντηρώντας κι ενισχύοντας το στίγμα. Οι εμπειρίες μας έδειξαν ότι τίποτε δεν μας κινητοποίησε τόσο να φροντίσουμε και να αγαπήσουμε άνευ όρων τους εαυτούς μας, να έχουμε αληθινή αυτοεκτίμηση και να οραματιστούμε τις επιθυμίες μας, να στηρίζουμε και να έχουμε ευσπλαχνία για τον άλλο συμπάσχων, όσο αυτά που εμπνευστήκαμε, επιθυμήσαμε και καλλιεργήσαμε εντός του πλαισίου μιας ομάδας με παρόμοια βιώματα με τα μέλη της οποίας είχαμε αποκτήσει μια βαθειά σχεδόν αδελφική σύνδεση.

Έχουμε φωτεινά παραδείγματα άλλων αντίστοιχων ομάδων που καταφέρνουν μια μέρα τη φορά να κερδίζουν την ανάρρωσή τους, την αυτοεκτίμησή τους, την ζωή τους ολόκληρη.

Καθ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ σε όλες τις εκδηλώσεις θα είμαστε εκεί, με το χαρακτηριστικό σηματάκι του δέντρου της αγάπης, διακριτικά, στην διάθεσή σας να σας εξυπηρετήσουμε σε ότι χρειαστείτε.
Μην διστάσετε να έρθετε να μας μιλήσετε και να μας γνωρίσετε.

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε κεντρικά σημεία, όπως το αμφιθέατρο του
Μουσείου Ακροπόλεως, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το New York College, την Σχολή Χίλλ, το Μερόπειο Ίδρυμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Ολλανδικό Ινστιτούτο και άλλα Πολιτιστικά και Εκπαιδευτικά Κέντρα της Περιοχής Ακρόπολη, Πλάκα και Κουκάκι.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σας ευχόμαστε να περάστε έναν μήνα πλούσιο με γνώσεις και εμπειρίες!

Γιώργος Κράλλης
Κοινωνικός – Διαπολιτισμικός Λειτουργός
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Συντονιστής Φεστιβάλ – Ομάδας “humanlinks – ανθρώπινοι σύνδεσμοι”

Περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ:  festival.humanlinks.gr

Το site μας:  humanlinks.gr

Copyright 2019 All rights reserved