Διάλεξη: Θέμα “Διαλογισμός και Ψυχική Υγεία”

Sep 13, 2019

19:00

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

90

Εισηγήτρια: Didi Sudesh Sethi (Ντίντι Σουντές Σέθι), Εκπαιδεύτρια – Ερευνήτρια της Raja Yoga, Συνυπεύθυνη των Κέντρων Εκπαίδευσης Διαλογισμού των Brahma Kumaris στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή, Διευθύντρια των Κέντρων (ΒΚ) Γερμανίας

Παρουσιάζει: Γιώργος Κράλλης, Κοινωνικός – Διαπολιτισμικός Λειτουργός, Ψυχοθεραπευτής Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συντονιστής Ομάδας Humanlinks / Επιτροπής Φεστιβάλ

 

Περίληψη:

Ο διαλογισμός, καθώς και άλλες αντίστοιχες μέθοδοι, όπως η ενσυνείδητη επίγνωση, (mindfulness) και η Yoga (σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό), χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως, όχι ως άλλη μια μόδα των παράξενων ελκυστικών εναλλακτικών θεραπειών της Ανατολής. Σε μια εποχή σε ταραχή, έρχονται να ενισχύσουν τον ανθρώπινο ψυχισμό και τα συστήματα του οργανισμού ως αποτελεσματικές πρακτικές ακόμα και στο κλινικό πεδίο.

Σε πολλά νοσοκομεία της δυτικής Ευρώπης και Αμερικής εφαρμόζονται σε οργανωμένες συνεδρίες υποστήριξης, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, σε ασθενείς με ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, όπως οξύ στρες και άγχος ή με σοβαρές σωματικές ασθένειες που βιώνουν έντονο πόνο. Ο αντίκτυπος στον ψυχισμό και στον οργανισμό των συμμετεχόντων είναι άμεσος, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Καθώς επιτελείται η συγκέντρωση του νου, διευθετούνται οι αρνητικές τοξικές σκέψεις. Διευρύνεται το εσωτερικό πεδίο, όπου το άτομο αποστασιοποιημένο αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές του διεργασίες, ενισχύοντας το αίσθημα της αυτεπίγνωσης. Ρυθμίζεται αυτόματα το κυκλοφορικό σύστημα εξισορροπώντας την αρτηριακή πίεση.

Το άτομο αποκτά μια καλύτερη προοπτική, στο πως επιθυμεί να οργανώσει τον εαυτό του, αποκτώντας ψυχική δύναμη και νοητική διαύγεια, ώστε να διευθετήσει τις επιθυμίες του και τους στόχους του.

Σε σχολεία της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας εφαρμόζονται τέτοιες μέθοδοι σε Δημοτικά σχολεία για λόγους υποστήριξης της ψυχικής υγείας και σωστής ανάπτυξης των μαθητών. Στις Σκανδιναβικές χώρες λειτουργούν ομάδες διαλογισμού μέσα στις φυλακές προκειμένου να υποστηριχθούν οι έγκλειστοι βοηθώντας τους να διαχειριστούν την επιθετικότητα και την θλίψη τους.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει σωματική ασθένεια, οι γιατροί συνταγογραφούν φαρμακευτική αγωγή, προτείνουν καλή διατροφή, άσκηση και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Ο διαλογισμός είναι μια παρόμοια συνταγή. Παρέχει τη σωστή εξάσκηση και τροφή για την επανάκτηση της ισορροπίας του νου.

Η λέξη διαλογίζομαι (στα αγγλικά meditate) προέρχεται από τη Λατινική ρίζα ‘meditatum’, που σημαίνει συλλογίζομαι. Ο διαλογισμός βοηθάει στο να έχουμε επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας καθώς επίσης οποιασδήποτε ταραχής, την οποία πιθανόν βιώνουμε υποσυνείδητα, με σκοπό να τις επιλύσουμε και να τις αλλάξουμε σε πιο θετικές και εξυψωτικές.

 

Σημείωση: Θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση από αγγλικά στα ελληνικά Παρακαλείστε να φέρετε ραδιοφωνάκια και τα ακουστικά σας ή όσοι χρησιμοποιείτε το ραδιόφωνο του κινητού σας, το κινητό και τα ακουστικά σας.

  • Ντίντι Σουντές

Copyright 2019 All rights reserved