Διάλεξη – Ομιλία: Θέμα “Ζώα συντροφιάς και Ψυχική Υγεία”

Sep 10, 2019

19:00

Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

90

Συντονίζει: Σταυρούλα Διαμαντή, Κοινωνική Ψυχολόγος (MSc Social Psychology, University of Surrey), Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης

  • Θέμα: “Ο ρόλος των ζώων συντροφιάς στην ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου”

Εισηγητής: Δρ. Κατερίνα Λουκάκη, Κτηνίατρος ΑΠΘ, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Περίληψη:

Η ικανότητα των ζώων να διεισδύουν στον κόσμο των ανθρώπων και να γίνουν μοναδικοί υποστηρικτές σπάζοντας τον καθρέφτη της απομόνωσης σε δύσκολους καιρούς μελετήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την “ανάθεση” νέων εργασιών στα κατοικίδια ζώα. Η συμμετοχή των ζώων στις θεραπευτικές διεργασίες και στις κοινωνικές αποστολές ήταν η νέα παροχή υπηρεσιών ζώων στον σύγχρονο άνθρωπο. Τα ζώα γίνονται πρεσβευτές της επικοινωνίας, της έκφρασης των συναισθημάτων και έτσι αναδύονται ως ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ευημερίας και θεραπείας του ανθρώπου και ιδιαίτερα των παιδιών.

  • Θέμα: “Παρεμβάσεις με τη Βοήθεια Ζώων : Κάνοντας καλύτερη χρήση της σχέσης ανθρώπων – ζώων”

Εισηγητής: Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS

Περίληψη:

Η σχέση ανθρώπων και ζώων περιγράφεται από την αρχαιότητα και όλοι έχουμε υπόψιν μας πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο, π.χ. τα άλογα ως ζώα εργασίας αποτελούν μεταφορικό μέσο και ο σκύλος οδηγό για τους τυφλούς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα ζώα ως εργαλεία, ως μέσα, για τη βελτίωση των σωματικών, πνευματικών και κοινωνικών λειτουργιών, καθώς και των εκπαιδευτικών πτυχών και γενικά της ευζωίας των ανθρώπων, καλούνται παρεμβάσεις με τη βοήθεια των ζώων. Ωστόσο, στις παρεμβάσεις για την ψυχική και σωματική υγεία, από αναπτυξιακής πλευράς, ίσως δεν έχει δοθεί η προσοχή που τους αξίζει. Αυτό πιθανώς είναι μια κοστοβόρα παράλειψη από τους επαγγελματίες υγείας και τους φορείς χάραξης πολιτικής σε μια εποχή που γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με την αύξηση του κόστους της δημόσιας περίθαλψης. Η αλήθεια είναι πως στο σημερινό οικονομικό γίγνεσθαι υπάρχει ίσως μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να δοκιμαστούν νέες προσεγγίσεις στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη, όπως η σημασία της συντροφιάς των ζώων, δεδομένου ότι αυτές οι προσεγγίσεις είναι δυνητικά περισσότερο οικονομικά αποδοτικές και κοινωνικά αποδεκτές από τις τεχνολογικές προσεγγίσεις.

  • Σταυρούλα Διαμαντή

  • Χρήστος Καραγιάννης

  • Κατερίνα Λουκάκη

Copyright 2019 All rights reserved