Κλειστό Εργαστήρι με θέμα: “Mentalizing” (Συνάντηση με τον Νου)

Sep 14, 2019

18:30

Σχολή Χιλλ

180

Θεματική: Γονείς – Δάσκαλοι – Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας

Κλειστό Εργαστήρι για Επαγγελματίες Ψυχική Υγείας και Εκπαιδευτικούς με θέμα: “Mentalizing” (Συνάντηση με τον Νου)

 

Εισηγήτρια: Henriette Wilson, Ειδική Παιδαγωγός, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας

Περίληψη:

Το εργαστήρι είναι βασισμένο στη mentalization-based θεραπεία (MBT), για να δουλεύεται με γονείς, ειδικούς και παιδιά. Η θεωρητική βάση της ιδέας αυτής είναι ευρύτερα σχεδιασμένη από αναπτυξιακές ψυχολογικές θεωρίες, θεωρίες αφοσίωσης, systemic και narrative θεωρίες.
Το mentalization είναι μια σχετική προσέγγιση για αλλαγή, βασισμένη ιδιαιτέρως στην ικανότητα του ενήλικου (ή του εκπαιδευτικού) να παραμένει διαρκώς σε μια ήρεμη, με περιέργεια και αναλυτική (ενθουσιώδης και ανακλαστική) εστίαση τόσο στα δικά του, όσο και στου παιδιού τα συναισθήματα και σκέψεις. Είναι μία διευρυμένη έννοια για την εμπάθεια.
Στην δουλειά βασισμένη στο mentalization, δίνεται η ευκαιρία στον ενήλικα να κάνει ένα «πισωγύρισμα» όταν έχει αντιδράσει ακατάλληλα στην συμπεριφορά του παιδιού, όπως για παράδειγμα υπερβολική εξέγερση στην συμπεριφορά του παιδιού.
Το mentalization μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα σύμπλεγμα σχετικό με την ικανότητα συμπεριλαμβανομένων ποικίλες ψυχολογικές διαδικασίες όπως η νόηση, το συναίσθημα, η διαίσθηση, η εμπάθεια και η παρακίνηση, όμως δεν μπορεί να μπερδευτεί με κάποια από αυτές τις έννοιες ξεχωριστά.
Ένα μέρος του mentalizing είναι η επιστημική εμπιστοσύνη: (βάσιμη εμπιστοσύνη) αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος εμπιστοσύνης απαιτούμενο από ένα άτομο για να επιτρέψει κοινωνικά μαθήματα σχετικά με το «πως συμπεριφερόμαστε σε περιστάσεις διδασκαλίας». Η βάσιμη εμπιστοσύνη είναι ακριβώς η αυτοπεποίθηση στην αξία της κοινωνικής γνώσης που ένας ενδεχόμενος δάσκαλος μπορεί να έχει κάτι να προσφέρει σε έναν ενδεχόμενο μαθητή. Αυτή η αυτοπεποίθηση χτίζεται και ενεργοποιείται από την γνώση την οποία επομένως αποκτά ο δάσκαλος ενστικτωδώς, καταλαβαίνοντας τα κρίσιμα πράγματα σχετικά με εμένα και την κατάστασή μου –mentalization. Εμπιστοσύνη την οποία το άλλο άτομο έχει παρατηρήσει και έχει καταλάβει τι σημαίνει να είμαι εγώ, εδώ, τώρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή η ιδιαίτερη εμπιστοσύνη πρέπει να παρουσιάζεται μέσα σε σχέσεις στις οποίες θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινωνική γνώση.

 

Συντονίζει: Λένα Κούτσικα, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εμψυχώτρια Ομάδων, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης NDI, Εθελόντρια Humanlinks, μέλος Επιτροπής Φεστιβάλ

  • Λένα Κούτσικα

  • Wilson Henriette

Copyright 2019 All rights reserved